FOLLOW icon instagram icon facebook icon twitter icon LinkedIn

Pit Stop

Town of Oakville

Top image Pit Stop
Pit Stop


This pavilion serves as a staff facility for the Town of Oakville's public transit bus system to provide a place for rest and refreshment for its bus drivers. The design is inspired by movement and speed. The pavilion is angular in plan and section and is intended to evoke the image of a fast moving bus.

The building is situated on a small vacant parcel of land encircled by a paved surface bus stop area behind a newly built big box mall. The building is conceived of as a beacon to the lackluster surroundings by introducing the striking triangular, elongated, angular and colorful pavilion. The pavilion serves a dual role, both as a private facility for transit staff only and at the same time as a sculptural piece located within an open public space that presents itself at the intersection of crossing pedestrian paths. Pit Stop is 124m2 and includes an outdoor area that contains a heating and cooling unit.
 

With its implicit language of speed and motion, the Pit Stop makes poetry out of prosaic infrastructure.

- Alex Bozikovic, Contributor
Azure

press + awards

2015 OAA Ontario Association of Architects, Award of Design Excellence, Honourable Mention

2013 Livable By Design Awards, Town of Oakville, Award of Distinction

Oakville Transit Building
World Architecture News (WAN), May 30, 2012

Roadside Attraction
Alex Bozikovic, Azure Magazine, Septermber 2012