01-TheCommons
02-TheCommons
03-TheCommons
04-TheCommons
05-TheCommons
06-TheCommons
07-TheCommons
14-TheCommons
15-TheCommons

about

The Commons at McGregor Community Centre is a vibrant, open lounge designed for neighborhood teens, seniors and families. Bright, safe and accessible, this 1,400sf facility is a new focal point for the Lawrence Ave East community. The bold design is conceived of as a horizontal split box. The lower portion is comprised of solid brick and block responding to the new users request for privacy and security. The upper portion is made of glass panels in various colors that create a lantern effect allowing light to pour into the space.

The interior space is distinguished by a minimalistic approach to materials, concrete flooring is complimented by pale blue walls and pops of orange that help the space to achieve its modern and inviting feel. Ample meeting, lounge and relax areas define the space, which also includes computer areas, office, kitchen, storage and an outdoor courtyard. Bortolotto led an intensive community consultation process that not only gave local youth an opportunity to shape the final design but also a behind the scenes look at the design and construction industry.

client

The City of Toronto

project team

Tania Bortolotto
Alex Horber
Jerry Lin

consultant team

Building Code Consultant, David Hine Engineering Inc.
General Contractor, Trumbley & Hampton Inc.
Landscape Architect, Fleisher Ridout Partnership Inc.
Mechanical/Electrical Engineer, Jain & Associates Ltd.
Structural Engineer, Blackwell Bowick Partnership Ltd.

related projects

+ Back to Portfolio