15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_01
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_02
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_03
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_04
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_05
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_06
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_07
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_08
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_09
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_10
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_11
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_12
15-08-28_OCAD_Rosalie-Sharp-Pavillion_13

about

The OCAD U Student Centric Facility is positioned at the north end of the OCAD University campus and at a key location along the McCaul Street corridor and therefore has great potential for the redefinition as a gateway into the campus.

The existing building is lost and overshadowed by the cluttered and confused streetscape along Dundas Street, the signage and overhead wires as well as by the strong presence of the Frank Gehry designed AGO’s long swooping glass curve.

Positioned at the edges of McCaul and Dundas Streets, its adjacent buildings are set back giving the buildings' corners an urban presence and thus creating significant points to the campus as they are exposed to the most prominent views at primary approaches.

The proposal attempts to address the urban context by reclaiming the street edge, create a connection to the community and present the building as a corner stone to the OCAD corridor.

As such, a voluminous scrim is design to wrap the building, functioning simultaneously as a shading device as well as a vivid marker defining the gateway to the University. The architectural element orients one towards the building by gently peeling its corners away from the base structure, revealing the colourful work of the student body within it.

The architecture is further layered by inscribing the scrim with a type of psycho-geographical, spatial mapping of art and design within the City. Inspired by concepts of the Dérive, the unplanned journey of art and artists through the urban landscape of Toronto redefines the orthogonal organization of the city into an amorphic grid. The outcome reveals an augmented reading of the city with the University at its center.

client

OCAD University

project team

Tania Bortolotto
Alex Horber
Viviane Chan
Brian Muthaliff

consultant team

Building Code Consultant, David Hine Engineering Inc.
Cost Consultant, David Hine Engineering Inc.
Structural Engineer, Blackwell Bowick Partnership Ltd.

related projects

+ Back to Portfolio