03-Merchandise-Condominium
04-Merchandise-Condominium
05-Merchandise-Condominium
06-Merchandise-Condominium
07-Merchandise-Condominium
08-Merchandise-Condominium
09-Merchandise-Condominium
10-Merchandise-Condominium
11-Merchandise-Condominium
12-Merchandise-Condominium
13-Merchandise-Condominium
14-Merchandise-Condominium

+ Back to Portfolio

press + awards

2015 BOY Award
Residential Lobby Finalist

2015 ARIDO Awards
Award of Merit

Architecture comes in through the front door
Dave LeBlanc, The Globe and Mail, December 12, 2014

about

The Merchandise Building was built in various stages from 1910-1949 and is a classic example of the renowned early 20th-century industrial Chicago School architectural style. Simultaneously during the construction of this iconic building, the art deco movement was in full swing and was later owned by Simpsons and then Sears Canada. In the 1990’s the historic warehouse building was one of the first industrial buildings to be converted into residential lofts located in downtown Toronto. The common areas which were not designed during the conversion, called for a design competition in 2010 which was won by Bortolotto.

The existing ground floor common area which extends one city block from Dalhousie to Mutual streets are connected by a long jagged hard space. The new design can be read as two walls of ribbon side by side weaving its way from one entrance to the other creating a smooth curved corridor and lobby area. Contrasting with the curved ribbon walls are ceiling and wall elements inspired by images of industrial machinery and the art deco movement as they are stepped and tapered to provide texture and pattern to the space. An art gallery is introduced at one end of the corridor containing many of the large format archival photographs of the original era of the building. The fourth floor common lounge areas and reception are designed to be warm and inviting for residents to work or read in or to gather with friends. The spaces consist of wood ceilings and walls in some areas, concrete floors while keeping with the adaptive reuse feel of the former warehouse building.

client

MTCC #1247, #1369, #1314

project team

Tania Bortolotto
Jerry Lin

consultant team

Building Code Consultant, David Hine Engineering Inc.
Cost Consultant, Hanscomb Limited
General Contractor, Geometric Design Inc.
Mechanical/Electrical Engineer, M&E Engineering
Structural Engineer, Blackwell Bowick Partnership Ltd.

related projects

+ Back to Portfolio