FOLLOW icon instagram icon facebook icon twitter icon LinkedIn

Student Central

Lakehead University

Top image Student Central
Lakehead University Student Central


Lakehead U. had two-fold concerns with the reimagining of this space in a pre-existing building. First, they required a multi-faceted place focused on servicing a variety of student needs. Their second requirement, no less vital, was to present a welcoming face to potential students on recruitment tours.

The design and materials used for the revamped centre were carefully chosen to express this welcoming gesture. Warm wood flooring and custom furnishings combine with a calming blue – Lakehead’s signature colour – on benches and feature walls, while elements in metal mesh and white provide a clean, modern contrast. Consciously used curves – in the main doorway, in the rounded floor-to-ceiling bench that demarcates the entry, in the semi-private consultation cubicles – emphasize the friendly feel, embracing visitors and drawing them in.

That same notion of flow shows up in the linear bar-counter/bench to the right, which provides multiple plug-ins at varying heights of access – sit-down, stand-up and wheelchair levels – for mobile device users. Best of all, where before there was just blank drywall and brick, Student Central now has its brand writ large on a new glass wall that borders the main quad. Not only does this allow much more light into the space, it makes this important campus component highly visible, according it landmark status.
 
After years of great work together, I wanted to extend my thanks to you, the Bortolotto team, on the creation of Student Central. We are open and students have nothing but great things to say about the new space. Thanks for everything and hopefully we have the chance to work together again sometime in the future!

- Andrea Tarsitano, Lakehead University