01-Borden-Street-Residence
02-Borden-Street-Residence
03-Borden-Street-Residence
04-Borden-Street-Residence
05-Borden-Street-Residence
06-Borden-Street-Residence
07-Borden-Street-Residence
08-Borden-Street-Residence
09-Borden-Street-Residence
10-Borden-Street-Residence
Bortolotto-Design-Architect-Stairs,-Bordon-Street

+ Back to Projects

press + awards

Detailed Experience Canadian Architect
Ian Chodikoff, Canadian Architect, April 2005

Open Skies
Kathy Barthel, Your Source Magazine, Cover & Editorial, April 2005

Calm Space in Busy Annex
Mark Curtis, Tandem Magazine, February 15, 2004

Best of Canada Interiors Award, July/August 2004

Taking a Big Step
Mark Curtis, Tandem Magazine, March 2, 2003

about

Making an architectural project out of an interior design renovation was achieved by emphasizing the vertical space of the house. The uppermost skylight provides a link to the sky, visible through the glass floor of a steel staircase from the ground level front entrance. Movement through the house is one of the core principles of the project. By gutting an existing three storey single family row house and inserting two new staircases; one thin and light, the other warm and concentrated; a series of connections is made from the moment one steps through the door.

Underlying the idea of these interconnected stairwells was the notion of opening up the traditional floor plan. The closed, dark spaces of the Victorian home have given way to fluid spaces that are linked by permeations of light through various shifting screens and surfaces. Larger openings in the existing walls and roof have brought in abundant natural light. As an architectural tool, the translucency of walls, openings and surfaces takes on a material quality in similar details. The steel stair itself becomes a filter for light through a skylight at the highest point of the roof. Working within the physical constraints of the existing site, it turns in on itself, using movement and light as the organizing principle. It is an architectural project that re-invents the spatial experience of a typical row house. It is no longer a house of the past; now it expresses the fluid and dynamic spirit of the family that lives in it.

client

Private Owners

project team

Tania Bortolotto
Jerry Lin

consultant team

General Contractor, Pang Ching Construction
Glass Engineer, Dt prohasska engineering
Mechanical Engineer, G&M Technical Services Ltd.
Structural Engineer, Blackwell Bowick Partnership Ltd.

related projects

+ Back to Projects